suomeksi

Mikko Raasakka, klarinetisti

MRaasakka1

Mikko Raasakka on Helsingissä asuva vapaan kentän klarinetisti. Hän on opiskellut klarinetinsoittoa Besanconin konservatoriossa (Ranska) ja Sibelius- Akatemiassa. Mikko Raasakka valmistui vuonna 2005 Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi aiheenaan aikamme suomalainen klarinettimusiikki.

Mikko Raasakka toimii solistina, kamarimuusikkona, improvisoijana, kirjoittajana ja pedagogina (Sibelius-Akatemian tuntiopettaja). Ahkerimmin hän esittää aikamme musiikkia. Hän on kantaesittänyt kymmeniä klarinettiteoksia, joukossa kuusi konserttoa. Elektroakustiseen musiikkiin keskittyvän defunensemblen jäsenenä hän konsertoi kansainvälisillä uuden musiikin festivaaleilla. Raasakka soittaa myös säännöllisesti Zagros Ensemble – kamariyhtyeessä.

Mikko Raasakka soittaa kaikkia eri kokoisia klarinetteja. Lisäksi hän soittaa suomalaista kansanklarinettia lirua, jolle hän on tilannut musiikkia aikamme säveltäjiltä. Hän on levyttänyt suomalaista musiikkia ALBA-, NAXOS- Jase- IMU- ja Siba Records -levymerkeille. Mikon soololevy Eliangelis oli vuonna 2014 ja defunensemblen define function -CD vuonna 2015 Yleisradion Vuoden levy –ehdokkaana. Raasakka on nauhoittanut runsaasti suomalaista musiikkia Yleisradiolle.

Orkesterisolistina Raasakka on soittanut mm. Osmo Vänskän johtaman Sinfonia Lahden kanssa. Soolo- ja kamarimusiikkiesiintymisiä hänellä on ollut kuudessatoista Euroopan maassa, USA:ssa, Kanadassa, Australiassa ja Etelä- Koreassa. Hän on vieraillut opettajana/luennoijana Wienin, Bukarestin ja Odessan musiikkikorkeakouluissa ja Pohjois-Illinoisin yliopistossa (USA). Orkesterimuusikkona Raasakka on soittanut mm. kaikissa pääkaupunkiseudun orkestereissa. Vuosina 1997-2010 hänen vakituinen työpaikkansa oli Jyväskylä Sinfonia.

Vuodesta 2010 lähtien Raasakka on opiskellut historiallisten klarinettien soittoa ja esiintyy periodiorkesterien jäsenenä ja kamarimuusikkona klassisen kauden klarinettien soittajana.

Mikko Raasakka on kirjoittanut klarinetin uusia soittotekniikoita käsittelevät kirjat Aapelin uudet soitteet (2005) ja Exploring the clarinet (2010). Lokakuussa 2017 ilmestyi Raasakan toimittama laaja nuottijulkaisu Suomalanen klarinettikokoelma 1900-1960. Kaikkien edellä mainittujen kustantaja on Fennica Gehrman.