suomeksi

Mikko Raasakka, klarinetisti

MRaasakka1

Mikko Raasakka on Helsingissä asuva vapaan kentän klarinetisti. Hän on opiskellut klarinetinsoittoa Besanconin konservatoriossa (Ranska) ja Sibelius-Akatemiassa. Mikko valmistui vuonna 2005 Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi aiheenaan aikamme suomalainen klarinettimusiikki. 

Mikko Raasakka toimii solistina, kamarimuusikkona, improvisoijana ja pedagogina. Ahkerimmin hän esittää aikamme musiikkia. Hän on kantaesittänyt kymmeniä klarinettiteoksia, joukossa viisi konserttoa. Elektroakustiseen musiikkiin keskittyvän defunensemblen jäsenenä hän konsertoi säännöllisesti eurooppalaisilla uuden musiikin festivaaleilla.

Mikko soittaa kaikkia eri kokoisia klarinetteja – kaikkein mieluiten bassoklarinettia. Lisäksi hän soittaa suomalaista kansanklarinettia lirua ja electric wind controlleria (”midiklarinetti”) ja historiallisia klarinetteja. Mikko on levyttänyt suomalaista musiikkia Alba-, NAXOS- ja Jase- levymerkeille  ja tekee säännöllisesti äänityksiä Yleisradiolle. Mikon uusinta suomalaista musiikkia sisältävä soolo-CD-levy Eliangelis (2014) sai mediassa loistavat arvostelut. 

Orkesterisolistina Mikko on soittanut mm. Osmo Vänskän johtaman Sinfonia Lahden kanssa. Soolo- ja kamarimusiikkiesiintymisiä hänellä on ollut eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Hän on vieraillut opettajana mm. Wienin musiikkikorkeakoulussa ja Pohjois-Illinoisin yliopistossa. Orkesterimuusikkona Mikko on soittanut mm. kaikissa pääkaupunkiseudun orkestereissa. Vuosina 1997-2010 hänen vakituinen työpaikkansa oli Jyväskylä Sinfonia.

Mikko Raasakka on kirjoittanut klarinetin uusia soittotekniikoita käsittelevät kirjat Aapelin uudet soitteet (2005) ja Exploring the clarinet (2010). Molempien kirjojen kustantaja on Fennica Gehrman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *